Hírek

Egyetemes szolgáltatás és szabadpiac – Különbségek és jogosultsági körök

Egyetemes szolgáltatás és szabadpiac – Különbségek és jogosultsági körök

Az energetikában a kereskedelmi kapcsolatok két típusát különböztetjük meg: van az egyetemes szolgáltatás, vagyis ESZ, és a versenypiaci, szabad szolgáltatás, vagyis VP. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy mi a különbség a kettő között!

Az energetikai piac meglehetősen összetett, olykor nehéz átlátni a jogszabályokat, a szereplőket. Ezzel a cikkel az a célunk, hogy rendet tegyünk a fejekben azzal kapcsolatban, hogy mit nevezünk egyetemes szolgáltatásnak és mi az a versenypiaci szolgáltatás, vagy ha úgy tetszik, szabadpiac.

Műszaki és kereskedelmi kapcsolat

Mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes ejteni néhány szót a műszaki kapcsolatról és a kereskedelmi kapcsolatról, amelyek mind a villamosenergia, mind pedig a földgáz esetében fontos szerephez jutnak. A műszaki kapcsolat lényege, hogy a felhasználó egy hálózat-csatlakozási és -használati szerződéssel hoz létre kapcsolatot a hálózat üzemeltetőjével. Ez a szerződés olyan lényeges információkat tartalmaz, mint a mérők gyári száma, a felhasználói hely stb. Ezek mind befolyásolják, hogy milyen rendszerhasználati díjakkal kell kalkulálnia a felhasználónak.

A műszaki kapcsolat tehát azt jelenti, hogy hogyan jut el a villamosenergia vagy a földgáz az ellátó cégtől a fogyasztóhoz. Ez magában foglalja az energia előállítását, átvitelét, és a háztartások vagy vállalkozások rendszerbe való csatlakozását. Például a villamosenergia esetében a műszaki kapcsolat az alábbiakat jelenti: hálózatra való bekötés és az elektromos áram eljuttatása a fogyasztókhoz.

A kereskedelmi kapcsolat arra vonatkozik, hogyan történik az energiahordozó, például a villamosenergia vagy a földgáz elszámolása és számlázása a fogyasztók felé. Ide tartozik az energiafogyasztás mérése, a számlázás, a díjszabás, illetve a fogyasztó és az energiaellátó közötti pénzügyi tranzakciók. Például a kereskedelmi kapcsolat része lehet az energiafogyasztás alapján évente kiállított számla vagy a választható energiatermelők kiválasztása. A kereskedelmi kapcsolaton belül két fő irány különböztethető meg: van az egyetemes szolgáltatás és a versenypiaci, szabadpiaci szolgáltatás. Nézzük, mit jelentenek ezek a fogalmak!

Az egyetemes és a szabadpiaci szolgáltatás

Az egyetemes szolgáltatás

Az egyetemes szolgáltatás lényege, hogy egy szabályozott piaci helyzet jön létre. A jogosultak körét a kormány határozza meg, ahogy a feltételeket és a hatósági ár struktúrát is. Korábban az áram és a földgáz esetében is több egyetemes szolgáltató volt elérhető a felhasználók számára, mára azonban csak egy ilyen működik a felvásárlásoknak köszönhetően, ez az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

A szabadpiaci szolgáltatás

A versenypiaci szolgáltatás lehetőséget nyújt a fogyasztóknak arra, hogy szabadon válasszanak energiaszolgáltatót, és versenytársak között keressenek a legjobb árak és feltételek között. Ebben az esetben több energiaszolgáltató működik, és a választott szolgáltatóval kötnek szerződést a fogyasztók. Az árak és a szolgáltatások a versenypiacon piaci alapon alakulnak ki, és a versenytársak közötti verseny eredményezi az árak változásait. A felhasználók köthetnek részleges vagy teljes ellátásra szerződést, az ár lehet fix és változó, illetve meghatározhatják forintban és euróban is.

Ki milyen szolgáltatást vehet igénybe?

Egyetemes szolgáltatásra jogosultak a lakossági fogyasztók, azok a felhasználók, akiknek a csatlakozási teljesítménye nem nagyobb, mint 3x63 amper. A lakossági fogyasztók körébe tartoznak azok, akik saját fogyasztásra vásárolnak, egyes esetekben a társasházak, lakásszövetkezetek, jogi személyiséggel rendelkező vallási közösségek. Ezeken felül egyetemes szolgáltatási áron vásárolhatnak a közfeladatot ellátó intézmények, a külön jogszabály szerinti költségvetési szervek, az önkormányzatok és azok közfeladatot ellátó intézményei, az egyházi jogi személyek és azok az alapítványi intézmények, amelyek közfeladatot látnak el.

A felsoroltakon kívül mindenki más piaci alapon vásárolhat energiát.

A Milleyson Holdings segít kiigazodni a szabályozások sűrűjében. Szakértő kollégáink érthető módon vázolják fel az érvényben lévő jogszabályokat és megtalálják az ügyfelek számára legideálisabb megoldást. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kulcsszavak:
Megosztás: